Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

5η Συνάντηση Erasmus+ ΚΑ219 στη Ν.Μαγνησία Θεσσαλονίκης

Το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου Θεσσαλονίκης συμμετέχει, για τη διετία 2015-17, στο εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με τίτλο «Wine Environmental STudies in European RegioNS», (Westerns).

Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Μέσα από αυτές ενθαρρύνεται η συμμετοχή φορέων από διαφορετικούς χώρους, ώστε, με την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών, οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που  υλοποιούνται με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο  αυτού του προγράμματος 30 μαθητές και 13 καθηγητές  από την Γαλλία, την Ιταλία, την Σλοβενία και την Κροατία επισκέφτηκαν, το διάστημα 2-8 Απριλίου 2017, την Ελλάδα, για την 5η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος και φιλοξενήθηκαν στη Ν.Μαγνησία Θεσσαλονίκης.
Από το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου συμμετείχαν 27 μαθητές και 5 καθηγητές, οι οποίοι διοργάνωσαν και συντόνισαν δύο εργαστηριακές δραστηριότητες και επισκέψεις σε οινοποιεία, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους.
Την Δευτέρα 3 Απριλίου, οι μαθητές, υπό την επίβλεψη των καθηγητών, χωρίστηκαν σε δύο διεθνικές ομάδες συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε προηγηθεί σχετικά με τον αλκοολισμό σε όλες τις χώρες εταίρους, ανακοίνωσαν τα συμπεράσματά τους απαντώντας σε ερωτήσεις και επεξεργάστηκαν τα δεδομένα ερωτηματολογίου σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στο περιβάλλον τους, με το λογισμικό SPSS. Τη ίδια μέρα παρουσιάστηκαν τα βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές συμβάλλοντας στην εκστρατεία κατά του αλκοολισμού. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση αφισών των μαθητών, με παροιμίες και ρητά από την κάθε χώρα. Μετά τα εργαστήρια ακολούθησε γεύμα με ελληνικά παραδοσιακά φαγητά, που προσέφεραν οι μητέρες των μαθητών που φιλοξενούσαν, αλλά και παραδοσιακά εδέσματα των άλλων χωρών.
Την Τρίτη 4 Απριλίου οι συμμετέχοντες  επισκέφθηκαν τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και τα οινοποιεία Κυρ-Γιάννη και Vaeni, όπου συνομίλησαν με ειδικούς για την παραγωγή και εμφιάλωση του κρασιού και δέχθηκαν συμβουλές για τη σωστή κατανάλωσή του.
Την Τετάρτη 5 Απριλίου περιηγήθηκαν την πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από το Επταπύργιο και καταλήγοντας στον Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου είδαν τον Κρατήρα του Δερβενίου με την παράσταση του Διόνυσου και της Αριάδνης, πλαισιωμένη από κλαδί αμπελιού.
Την Πέμπτη 6 Απριλίου επισκέφθηκαν τα Μετέωρα, και συγκεκριμένα το Μεγάλο Μετέωρο και την Μονή Βαρλαάμ, γνώρισαν την ιστορία και τον τρόπο ζωής των μοναχών και είδαν τον Μουσείο παλαιών αντικειμένων σχετικών με την παραγωγή του Μοναστηριακού κρασιού. Στη  συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα.
Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στη δεύτερη εργαστηριακή δραστηριότητα οι μαθητές αποτύπωσαν σε ηχογραφημένες συνεντεύξεις  τις απόψεις τους για την συνάντηση και το πρότζεκτ και ηχογράφησαν, σε όλες τις γλώσσες, ρητά σχετικά με το αμπέλι και το κρασί. Από τις ηχογραφήσεις δημιουργήθηκαν μία ραδιοφωνική εκπομπή και ένα ηχητικό σποτ που θα ακουστούν από το European School Radio.
Στο κλείσιμο του προγράμματος, σε μια συγκινητική τελετή, οι μαθητές αποχαιρέτισαν τους φίλους τους, αναρτώντας συμβολικά φωτογραφίες από όλες τις συναντήσεις και εκφράζοντας τα συναισθήματά τους γα την συνάντηση και το πρότζεκτ. Στη συνέχεια διακόσμησαν φιάλες κρασιού, ως ενθύμιο της συνάντησης, ενώ οι καθηγητές έκλεισαν το πρόγραμμα κάνοντας μια συνολική αποτίμηση, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι οι στόχοι της συνάντησης στην Ελλάδα, αλλά και γενικά του προγράμματος, επιτεύχθηκαν στο μέγιστο και οργάνωσαν τον τρόπο σύνταξης της τελικής έκθεσης.
Η έκπληξη της συνάντησης ήταν μία τούρτα, φτιαγμένη από τη μητέρα δύο μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου, με τις σημαίες των χωρών και το λογότυπο του Erasmus+, που γλύκανε την πίκρα του αποχωρισμού.
Η συγκίνηση ήταν περισσή, σε μαθητές και καθηγητές, νέες φιλίες δημιουργήθηκαν και εδραιώθηκαν στα δύο αυτά χρόνια, νέες προοπτικές συνεργασίας διαφάνηκαν και εν τέλει η τράπεζα των αναμνήσεων όλων των συμμετεχόντων πλούτισε με πρόσωπα, εμπειρίες και στιγμές.
Το έργο «Wine Environmental STudies in European RegioNS» έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την ελληνική φιλοξενία να εντυπωσιάζει και να πλαισιώνει στοργικά τη λήξη των συναντήσεων.
Αντίο WESTERNS!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: