Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Τι «δοκιμάζουν» στο Διεθνή Σταθμό!

Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε σε αυτόν το πρώτο του πλήρωμα το 2000, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένα από τα πιο παραγωγικά ερευνητικά εργαστήρια στον πλανήτη (ή μάλλον… στο Διάστημα!).

Αστροναύτες, κοσμοναύτες κι επιστήμονες από 15 διαφορετικές χώρες έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες πειράματα κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του ISS στο πλαίσιο διάφορων ερευνητικών αποστολών.

Παρακάτω παρατίθενται τα πιο συναρπαστικά, ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα… στο Διάστημα!

Εκτύπωση 3D σε μηδενική βαρύτητα







Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) δοκιμάζει διεργασίες 3D εκτύπωσης, ως τo πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός μηχανήματος, που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στα πειράματα και λιγότερη εξάρτηση από το… προσωπικό εδάφους.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι η κατασκευαστική τεχνολογία του μέλλοντος και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για μελλοντικές εις βάθος διαστημικές εξερευνήσεις» ανέφερε στο The Week η Julie Robinson, επικεφαλής επιστήμονας για τον ISS από το 2007.

«Αν κάτι σπάσει μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος, θα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε επί τόπου. Γι’ αυτό η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό ερευνητικό κομμάτι» πρόσθεσε η ίδια και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή στο Διάστημα διεξάγονται πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, για να δουν οι ειδικοί αν τα μηχανήματα λειτουργούν διαφορετικά σε αυτό το περιβάλλον».

APEX-02-2 



Στο πλαίσιο αυτού του προηγμένου πειράματος, οι επιστήμονες υποβάλλουν κύτταρα από μαγιά μπύρας σε συνθήκες μικροβαρύτητας για να εξετάσουν πώς θα αντιδράσουν γενετικά.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων οικοτόπων τόσο για τις ανάγκες του Σταθμού, όσο και για τις διαστημικές αποστολές. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές βιο-ιατρικές έρευνες σε ανθρώπινα όντα, καθώς η μαγιά αποτελείται από την πιο απλή μορφή κυττάρων (ευκαρυωτικά).

Λογισμικό σύστημα «Windows on Earth»

Το εργαλείο εξερεύνησης « Windows on Earth» είναι ένα λογισμικό σύστημα εικονικής πραγματικότητας που παρέχει εικόνες και πληροφορίες γύρω από το τι βλέπει το πλήρωμα του ISS έξω από τα παράθυρα του διαστημικού σταθμού.

Robonaut



Ο αστροναύτης-ρομπότ «Robonaut» είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ που έχει επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων.

Έχει σχεδιαστεί προκειμένου κάποια στιγμή να αναλαμβάνει κρίσιμα καθήκοντα, για να βοηθά τα μέλη του πληρώματος στην καθημερινή τους ρουτίνα, εξοικονομώντας χρόνο και ενδεχομένως, προστατεύοντάς τα από επικίνδυνες δραστηριότητες.

Το μέλλον των πειραμάτων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η διεξαγωγή πειραμάτων σε μια πλατφόρμα, που βρίσκεται σε τροχιά εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, συνοδεύεται από τρομακτικές υλικοτεχνικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων -αν μη τι άλλο- η αλλαγή των επιστημόνων, τα πειράματα και τα δεδομένα που στέλνονται πίσω στη Γη. 

Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε και φθηνή ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις, ενώ δεδομένου ότι η πλατφόρμα είναι διεθνής, τα πράγματα μπορούν να πάρουν εντελώς διαφορετική τροχιά όταν εμπλέκονται γεωπολιτικά δεδομένα.

«Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στον κόσμο, εγώ μιλάω καθημερινά με τους ρώσους συναδέλφους μου. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε μια κοινή δέσμευση απέναντι στην επιστήμη και στην ιδέα ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εξακολουθεί να παραμένει μια συγκλονιστική δύναμη για το καλό όλων» κατέληξε η Robinson.


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://diolkos.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: