Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου στη Γιορτή του Ραδιοφώνου στο “Νόησις”

Δελτίο τύπου συμμετοχής του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου στην Γιορτή του Ραδιοφώνου στο “Νόησις”

Την Κυριακή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου  2013 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις” το πρώτο Ραδιοφωνικό Συνέδριο και διοργανώθηκαν τα 1α Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας-Κύπρου. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου Θεσσαλονίκης που συνεργάζεται με το Μαθητικό Ραδιόφωνο 
European School Radio, δημιουργώντας εκπομπές στα πλαίσια προγράμματος “Αγωγής Υγείας”. 

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ είχαν την επιμέλεια της υποδοχής των επισήμων καλεσμένων στο χώρο του Συνεδρίου και της ενημέρωσης του κοινού για το European School Radio. Συμμετείχαν 27 μαθητές μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας του σχολείου και συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια του σχολείου κα Ευγενία Αβραμίδου, τη συντονίστρια καθηγήτρια κα Ευαγγελία Παπαπέτρου  και τους υπεύθυνους καθηγητές κα Αντωνία Χατζή και κ.Παναγιώτη Ιωαννίδη .



















Στα 1α Ραδιοφωνικά Βραβεία τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο χώρο, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τους Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, Παραγωγοί, Συνεργάτες και Προσωπικότητες του Ραδιοφώνου από όλη την Ελλάδα, ενώ το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου απέσπασε 3 Βραβεία:
  • Ξενόγλωσσης εκπομπής σε μαθητικό ραδιόφωνο (TeensSpeakUp)
  • Παρουσίας εκπομπής στο διαδίκτυο (MusicMania) και
  • Δημοφιλέστερης εκπομπής (Φως-five-νάρι)



Το European School Radio οργάνωσε την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου την πρώτη (με φυσική παρουσία) συνάντηση σχολείων που ενεργοποιούνται σε αυτό το εκπαιδευτικό δίκτυο, με την ευκαιρία των Ραδιοφωνικών Βραβείων Ελλάδας-Κύπρου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, το πρωί,  στην περιοχή του Λευκού Πύργου, έξω από το θέατρο “Αλέξανδρος” διοργανώθηκε μια κοινή δράση των σχολείων-μελών του European School Radio, κατά την οποία  μαθητές από όλη την Ελλάδα δημιούργησαν πανώ και έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και συνεργατικότητας. Το Μουσικό σχολείο Βέροιας πλαισίωσε μουσικά τη δράση και το γεγονός μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3 στο δελτίο ειδήσεων της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου (http://www.youtube.com/watch?v=DCBgJ9HYqrI&feature=share). 



Την ίδια μέρα το απόγευμα έγινε το πρώτο Συνέδριο του European School Radio με τη συμμετοχή Συντονιστών, καθηγητών και μαθητών όπου έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας,  ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις για το μέλλον του Μαθητικού Ραδιοφώνου και πάρθηκαν αποφάσεις για συνεργασίες, βελτιώσεις και συναντήσεις των μελών του.


Όλη η δράση των δύο ημερών είχε τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Γραμματείας ΄Ερευνας και Τεχνολογίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης.

Το European School Radio συμμετείχε ενεργά στα Ραδιοφωνικά Βραβεία καθώς ήταν χορηγός επικοινωνίας και  μετέδιδε όλο το πρόγραμμα ζωντανά και αποκλειστικά από το Νόησις, ηχητικά και οπτικά, με παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και όλα τα νέα του διημέρου, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ενεργοποιηθούν ως παρουσιαστές και δημοσιογράφοι. Επίσης ανέδειξε μαθητές και μαθήτριες- παραγωγούς του, οι οποίοι συμμετείχαν στο ειδικό διαγωνιστικό τμήμα για τα μαθητικά ραδιόφωνα.

















Το European School Radio (http://blogs.sch.gr/esrblog/) αποτελεί μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο είναι ένα δίκτυο σχολείων από όλη την Ελλάδα το οποίο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και  τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας, στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων.

Τη σχολική χρονιά 2012-13, 140 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στις ενημερώσεις, ενώ περίπου 50 από αυτά παράγουν εκπομπές κινητοποιώντας πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες. Ανάμεσα τους είναι και οι μαθητές και οι απόφοιτοι του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου, με έξι μηνιαίες εκπομπές, με μουσικό περιεχόμενο, αφιερώματα στο ελληνικό και ξένο τραγούδι, με συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και ειδικούς, με πολιτιστικά νέα του σχολείου, του Δήμου και της πόλης μας και με θέματα που αφορούν τους εφήβους όπως το bullying, το άγχος και  οι διατροφικές διαταραχές.

Στο Μαθητικό Ραδιόφωνο ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων 24 ώρες και 7 ημέρες και περιλαμβάνει παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ) ενώ την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές.

Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr ) και ακούγεται μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274).

Ακόμη έχει ανοιχτή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμα i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Ένα μεγάλο "Μπράβο" στους μαθητές της Ραδιοφωνικής Ομάδας του σχολείου μας, που με το ήθος, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, κατάφεραν το διήμερο αυτό να μείνει για πάντα στις καρδιές μας ...

Και φυσικά ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" στους Συντονιστές αυτού του μεγάλου (που θα βοηθήσουμε να γίνει τεράστιο) οράματος που λέγεται "European School radio" και καλούς φίλους Νότη Γενιτζέ-Νίκο Γιανγκούλη-Γιώτα Χατζηκαμάρη-Τάσο Βαφειάδη ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: