Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τιμήθηκε ο Κοπέρνικος με το στοιχείο 112 του περιοδικού πίνακα

Στις 4 Νοεμβρίου του 2011, η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP) που έγινε στο Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου ενέκρινε τα ονόματα των τριών νέων στοιχείων, με ένα από τα οποία θα τιμηθεί ο μεγάλος αστρονόμος Κοπέρνικος. Τα ονόματά τους είναι: στοιχείο 110: darmstadtium (Ds), στοιχείο 111: roentgenium (Rg) και το στοιχείο 112: copernicium (Cn).
periodic
Περιοδικός Πίνακας των στοιχείων

Είναι αυτά νέα στοιχεία; Πιθανώς όχι. Όλα αυτά τα υποτιθέμενα νέα ανακαλύφθηκαν εδώ και πολύ καιρό. Κατά γενικό κανόνα, αυτά τα ονόματα των «νέων στοιχείων μπορεί να είναι το όνομά από μια μυθολογική ιδέα, ένα ορυκτό, μια τοποθεσία ή μια χώρα, μια ιδιότητα ή ένας πολύ γνωστός επιστήμονας, ακόμα και αστρονόμος!
Όσο για το στοιχείο 112 ή Copernicium, αυτό το εξαιρετικά ραδιενεργό συνθετικό στοιχείο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στο εργαστήριο. Πρωτοδημιουργήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1996 από μια γερμανική ομάδα, αλλά το αρχικό του όνομα – ununbium – δεν άλλαξε μέχρι σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν μια γερμανική ομάδα επιστημόνων έδωσε επαρκείς πληροφορίες για να αποδείξει την ύπαρξή του. Όταν ήρθε η ώρα να του δώσουν ένα παρατσούκλι, οι κανόνες ήταν ότι έπρεπε να καταλήγει σε “ium” και δεν θα μπορούσε να είναι το όνομα κάποιου που ζει. Στις 19 Φεβρουαρίου 2010, την 537η επέτειο της γέννησης του Κοπέρνικου, η IUPAC αποδέχτηκε επισήμως το προτεινόμενο όνομα και το σύμβολο.
Η διαδικασία ονοματοδότησης προέρχεται από την κοινή ομάδα εργασίας για την ανακάλυψη των στοιχείων, που είναι ένα κοινό όργανο του IUPAP των φυσικών και της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC). Από εκεί δίνεται στη Γενική Συνέλευση για έγκριση. Η δε ονοματοδοσία των στοιχείων είχε συμφωνηθεί κατόπιν διαβούλευσης με φυσικούς από όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκεψεις: